5 Tips om heste og opsadling

Overvejer du at starte til ridning? Så er der mange ting der er gode at vide inden du sætter dig op på en hesteryg. Her får du 5 nyttige tips om heste og opsadling.

1. Et hestespark kan være farligt og i værste tilfælde dræbe dig.


Derfor er det altid godt at fortælle hesten, at du går om bag den ved at klappe den på numsen – og måske snakke lidt til den imens, da grunden til at den ville sparke dig er fordi at den ikke ved hvad der sker bag den, og det kan gøre den utryg. Hvis du står med den inde i en boks, kan det være en god ide at gå under hovedet på den. Der er nemlig ikke så meget plads bag den. Det er også altid en god idé, at have din hjelm på inde i boksen med den.

2. Det er vigtigt at du husker at strigle og rense hove på din hest.


Din hest har højst sandsynligt skidt og møg siddende under sine hove efter en dag på folden. Hvis du ikke får det fjernet kan det blive meget ubehageligt for din hest.  Du skal rense hovene med en hovrenser. Det er vigtigt at du ikke rammer hestens  hud, som går ned som en trekant i hoven, da det kan gøre ondt på hesten. Det du gør, er at rense hoven fra toppen til bunden, og bevæge den ned mod jorden og væk fra benet.

Din hest har også godt af at blive striglet hver dag, også selvom at du ikke lige kan se at den er beskidt. Den har nemlig højst sandsynligt et eller andet i sin pels. De vigtigste steder at strigle den er der hvor sadlen skal/har siddet og under maven, især der hvor gjorden skal/har siddet. Det bedste er at strigle den over det hele, men husk dog altid at strigle med hårene. Du kan også se videoer om det på youtube.

3. Sørg for at du sætter udstyret ordentligt på din hest


Der er meget udstyr der skal sættes på hesten under opsadling. Hvis du ikke ved hvordan det hele skal sidde, kan du spørge nogen af pigerne på rideskolen. Hvis du rider privat kan du altid undersøge det på Youtube først. Men det vigtigste er at sadlen sidder lige forenden af manden, altså ikke midt på ryggen. Det skal være sådan at din gjord sidder lige bag ved hestens forben, som du kan se på billedet her: Hovedtøjet kan være lidt vanskeligt at sætte på, da du skal have biddet ind i munden på den. Men det kræver blot stædighed og træning.

Det næste step er så at spænde det. Som du kan se på billedet her, er der både en rem ved kæben og lige bag ved bidet. Reglerne her er, at du ved remmen under kæben skal kunne have en knytnæve (voksen) mellem remmen og hesten. Ved den anden skal der være plads til to fingre (voksen). Mange hovedtøj har også en rem foran bidet, som skal holde det på plads. Andre hovedtøj har kun én rem på hele hovedtøjet

4. Det rigtige udstyr


Det er ikke kun din hest der skal have udstyr på, det skal du også. Det er nemlig meget vigtigt at have en hjelm på, så du ikke slår hovedet hvis nu du skulle falde af. Ridestøvlerne er også gode at have, da de er lavet til at skulle sidde i stigbøjlerne. Hvis du gerne vil føle dig mere sikker er det også en god idé at ride med en ridevest. Den vil sørge for at faldende bliver blødere, og den forhindrer dig i at få rygproblemer eller bøjede ribben.

5. Lær mere om din hest og opsadling


Hvis du lige er startet til ridning, kender du næppe alle hestene. Derfor er det en god idé at spørge din ridelærer, eller nogen i stalden hvordan hesten er. Fx. om den er doven, eller om den elsker fart, på den måde er du mere klar på hvordan og hvem det er du sætter dig op på.

Det er også en god idé at snakke og nusse lidt med hesten imens du gør den klar, på den måde kan du også lærer den lidt at kende.

Forhåbentligt har rådene giver dig en bedre forståelse af din hest. Du er nu bedre forberedt til opsadling, så du kan komme ud at ride.

Opslaget er sponsoreret af: JJas, cnc bearbejdning – Kenjan, Hundehalsbånd – Rørvig Centret, Hotelværelse – Bålhytter